Dzisiaj jest czwartek, 19 października 2017. Imieniny Michaliny, Michała, Piotra

"Gotowanie z Okrasą" w Atamanie.

2015-08-05 23:24:00 (ost. akt: 2015-08-07 11:18:47)
 Gotowanie z Okrasą w Atamanie.

Będzie można dobrze zjeść, bo przyjedzie kilkunastu producentów żywności regionalnej z całej Polski. Będzie można posłuchać dobrej muzyki. A przede wszystkim pomóc dzieciom doświadczonym przez wojnę.

Zapraszamy wszystkich na „Dwa barszcze i piernika”. Pod takim hasłem spotykamy się na polsko-ukraińskim pikniku kulinarno-kulturalnym, który odbędzie się w osadzie Ataman w Gutkowie.

Kiedy?
Start o godzinie 15.00, 7 sierpnia (piątek). Szczegóły na plakacie.

Okazją do spotkania jest przyjazd na Warmię dzieci z Ukrainy, z miasteczka Kamionka. Jedne musiały uciekać z zajętego przez rosyjskich terrorystów Dobnbasu, inne straciły w czasie walk z terrorystami swoich ojców. Wszystkie są doświadczone przez wojnę.

- Dzieci będą odpoczywały w polskich domach. Dzięki temu poznają polską kulturę, i polskich kolegów. Ale najważniejsze jest to, że odpoczną od wydarzeń wojennych i na chwilę o nich zapomną – mówi Mikołaj Podczarski, organizator pobytu dzieci.

Podczas pikniku można będzie spróbować wyrobów regionalnych i tradycyjnych. Będą niezwykłe smakołyki: ślimaki, chłodniki, barszcz, pierniki, ciastka, kiełbaski, sery. miody. soki i koktajle owocowe, do tego sporo zabawy, konkursy. Wszystko nad jeziorem w osadzie Ataman.

Na pikniku będzie kręcony odcinek gotowania Karola Okrasy. Gościem pikniku będzie Marcin Meller.

Zatem zapraszamy na to niezwykłe wydarzenie kulinarne. Posmakujemy dwóch tak bliskich sobie, ale jednak różnych kuchni. Do polskiego i ukraińskiego barszczu dodamy toruńskiego piernika i wiele tradycyjnych przysmaków z Warmii i Mazur, województwa kujawsko-pomorskiego oraz innych regionów.

W programie degustacje polskich i ukraińskich dań, pokazy kulinarne, konkursy i zabawy, a także rekonstrukcje historyczne. Towarzyszyć im będą koncerty i pokazy tańców ukraińskich.

Stare, historyczne przepisy odtworzy dla nas Tomasz Welter, szef kuchni z restauracji Vistula Hotel w Świeciu, wiceszef Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza. O zdrowym żywieniu i właściwym dobieraniu produktów opowie nam dr Katarzyna Tkacz z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Mazursko-Warmińskiego w Olsztynie. O Smaku historii, zapomnianych przepisach i sposobach ich wynajdowania oraz wykorzystywania dzisiaj opowie z kolei prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

W czasie pikniku będzie prowadzona zbiórka przyborów szkolnych i odzieży dziecięcej w dobrym stanie.

Zapraszam na interesujące jedzenie, wspaniałe zakupy, smaczne rozmowy i ciekawe spotkania!

Polsko-ukraiński piknik kulinarno-kulturalny rozpocznie się 7 sierpnia o godzinie 15. Osada Ataman, Gutkowo koło Olsztyna.

oprac. Igor Hrywna



















Tagi: Okrasa

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB